divendres, 28 de febrer del 2014

ENTRE NUVÙLS I BOIRA


SANT CRISTOFÓL DE DE BORRASSERS LLUÇANES


Ubicada a 1 km del nucli de Santa Eulàlia de Puig-oriol. La part romànica és esmentada el 1602  posteriorment va ser restaurada al principi del segle XVIII.. Situada en un indret magnífic pel seu paisatge (entre boscos i camps).

dijous, 27 de febrer del 2014

ALTRE IMANTGE SANT MARÇAL PUIG-REIG


S’entra a l’edifici per una porta oberta al mur de ponent, que es troba precedida per un porxo, afegit posteriorment. És una porta que acaba amb un arc de mig punt adovellat que arrenca de dues àmplies impostes.

SANT MARÇAL DE PUIG-REIG


Edifici d’una nau, coberta amb volta de canó de mig punt, reforçada amb dos arcs torals, molt amples, que sorgeixen a l’exterior a manera de contrafort. És capçada al cantó de llevant, per un absis semicircular, cobert amb volta de quart d’esfera.

ALTRE IMANTGE DE SANT MARÇAL



Aquesta església també se la coneix amb el nom de Sant Marçal de la Serra, i és esmentada en la documentació medieval com Sant Marçal d’Irenna. Sempre ha estat una capella depenent de la parroquial de Sant Martí de Puig-reig.

SANT MARÇAL PUIG-REIG



Hi ha poques notícies sobre aquesta església, se sap que l’any 1026 Ramon “Deusaran”, senyor d’aquestes terres, feia testament i deixava almoines a Sant Marçal, una moneda d’or per a la lluminària. En un testament sense data del trobador Guillem de Berguedà donà al monestir de Santa Maria de Poblet un graner i terres al lloc de Sant Marçal.



 
 
 

dimecres, 26 de febrer del 2014

ALTRE CARA DEL PEDRAFORCA EL BERGUEDÁ


Aquesta muntanya té una forma molt característica pels seus dos grans cims separades per un gran coll, i la vista més emblemàtica és la seva vessant oriental.

EL PEDRAFORCA EL BERGUEDÁ


En 1982 va ser declarat pel Parlament de Catalunya reserva natural d'interès nacional. El Pedraforca és una formació muntanyosa especialment atractiva pel seu perfil en forma d'U, peculiaritat que li dóna el seu nom. Pedraforca: "pedra" (pedra en català) i "forca" (forquilla en català).

FLOR DE CACTUS


dimarts, 25 de febrer del 2014

PORTA DE SANT ESTEVE DE BIXESSERRI ANDORRA


La porta presenta la llinda, els muntants, la faixa i les testeres decorades amb sanefes. A la llinda hi figura la data de 1701

SANT ESTEVE DE BIXESSARRI ANDORRA


Església de planta rectangular a la que s'accedeix per una porta oberta al mur dels peus de la nau, per sota d'un porxo. L'església va ser construïda a finals del segle XVI o principis del segle XVII. 

diumenge, 23 de febrer del 2014

ANTIC JUTJAT DE BERGA


El palauet judicial berguedà es va inaugurar el 19 d'abril de l'any 1928. Es va construir a proposta del jutge Àngel León, com recull una placa just després de l'arc detector de metalls.

ANTIC JUTJAT DE BERGA


És obra de l'arquitecte berguedà Emili Porta, autor també de la casa consistorial.

ANTIC JUTJAT DE BERGA


El vell edifici modernista que acull els actuals jutjats a la cèntrica Gran Via berguedana història.

dissabte, 22 de febrer del 2014

SANT MARTI DE BROCÁ


L’any 1294 el baró Galceran de Pinós reconeixia al l’abat Berenguer IV de Sant Llorenç prop Bagà que havia procedit injustament en exercir la seva jurisdicció baronial sobre el lloc de Sti. Martini de Broca.

SANT MARTI DE BROCÁ


L’església va ser consagrada l’any 1081 segons consta en un acta desapareguda en el segle XX.

SANT MARTI DE BROCÁ


L’any 889 el prevere Ariolf donava al monestir de Ripoll diferents alous i dominis entre ells sant Martí de Brocà. Tot i la presència del monestir de Ripoll el lloc pertanyia prioritàriament al monestir de Sant Llorenç. 

divendres, 21 de febrer del 2014

FORJA AL CARRER


EL MANELIC ALPENS


Al mig del casc antic d'Alpens, sobre la font de maneta de la de la plaça del Pou Comú, s'enlaira l'escultura d'en Manelic, és una obra de ferro forjat, creada pel conegut ferrer d'Alpens, Joan Prat.

EL PI DE LES DUES BRANQUES


SANT SEBASTIA ALPENS OSONA


La capella és una obra popular del segle XX. 
Capella d'una sola nau amb els murs feta de pedres regulars i teulat a doble vessant, amb teula àrab. La façana d'entrada presenta sols la porta quasi rectangular i un ull de bou circular.

dijous, 20 de febrer del 2014

FORJA AL CARRER



El Mestra Joan Prat (l898-1985) va forjar al llarg de la reva vida estan exposades en molts dels carres i places

dimecres, 19 de febrer del 2014

ALPENS. OSONA


El 9 de juliol de 1873, durant la Tercera guerra carlina tingué lloc la batalla d'Alpens, en la que els carlins de Francesc Savalls i Massot van derrotar els liberals comandats pel brigadier Cabrinetty, que morí en combat.

dimarts, 18 de febrer del 2014

PEDRAFORCA EL BERGUEDÁ


Té una forma molt peculiar, formada per dues carenes paral·leles (els pollegons) unides per un coll (l'Enforcadura). El Pollegó Superior té una altitud de 2.506,4 metres (amb un cim secundari, el Calderer de 2.496,7 metres) i el Pollegó Inferior de 2444,8 m.

ORQUIDEAS


dilluns, 17 de febrer del 2014

MURAL DE LA PATÚM DE BERGA


L’edifici albergava l’antic Hospital de Sant Bernabé,
 fundat al principi del segle XIV com a hospital de pobres, i que va fer funció de centre sanitari fins a l’any 1981, quan es va traslladar a l’actual ubicació.
El mural de ceràmica de la façana, col·locat l'any 1992, és obra de l'artista Joan Casas i Ortínez. S'hi representen totes les comparses i elements de la festa de La Patum.

diumenge, 16 de febrer del 2014

PAVELLÓ DE SUECIA DE BERGA


Una vegada acabada l’Exposició Universal, el govern suec cedí el Pavelló a l’Ajuntament de Barcelona amb la condició que fos dedicat a una finalitat social o educativa. L’any 1932, proclamada la República Espanyola i l’autonomia de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona convocà un concurs entre tots els municipis catalans per a la creació, en la seu del propi Pavelló degudament ubicat, d’una escola de muntanya per a nenes amb necessitats socials. La ciutat de Berga en fou la guanyadora i, posteriorment, l’edifici va ser traslladat i muntat en aquesta població, fou inaugurat com a escola, amb el nom de Colònia Escolar Permanent, pel president de la Generalitat de Catalunya, Sr. Francesc Macià.

PAVELLÓ DE SUECIA DE BERGA


La seu social del Casal d’Europa és el Pavelló de Suècia de Berga. Aquest Pavelló va ser construït a la localitat sueca d’Örbyhus, segons projecte de l’arquitecte Peder Clason, l’any 1928 per encàrrec del govern suec per tal d’ésser el Pavelló que representés aquest estat a l' Exposició Universal de Barcelona el 1929. L’edifici va ser desmuntat i traslladat en vaixell al port de Barcelona i instal·lat al recinte de Montjuïc.

PAVELLÓ DE SUECIA DE BERGA

El projecte fou elaborat per l’arquitecte Gerardo García-Ventosa i amb la corresponent autorització per part del govern suec. El Pavelló, degudament reconstruït, fou inaugurat a principis del 2001 i, tal com hem dit, actualment és la seu del Casal d'Europa i de l'Arxiu Comarcal del Berguedà.
Només resta per a l’acabament de l’obra, la reconstrucció de la torre de 12 m davant la façana del Pavelló, un dels projectes prioritaris del Casal d’Europa.

dijous, 13 de febrer del 2014

POSTA DE SOL AL BERGUEDÁ


GIRONELLA EL BERGUEDÁ

A la zona s'hi ha trobat hàbitats humans des del neolític i hi ha diversos jaciments ibèrics. Durant la restauració de l'església vella de Santa Eulàlia de Gironella s'hi va trobar restes ceràmiques de diferents èpoques, entre elles una d'ibèrica local i una de la mateixa època procedent del taller de Roses, datades les dues com a anteriors del segle III aC. Aquesta troballa demostra el poblament al municipi des de l'època de la protohistòria.[2]

ESGLESIA DE SANTA MARIA DE SORBA EL BERGUEDÁ


L'església romànica de Santa Maria és coneguda per tenir el Martyrium de San Eudald del segle VI [2] L'església va pertànyer al monestir de Ripoll des del s. IX. Sant Jaume de Codonyet i Sant Miquel de Sorba són sufragànies de Santa Maria de Sorba.[3]

dimecres, 12 de febrer del 2014

PLAÇA DEL FORN A BERGA


 Excavacions fetes a la plaça del Forn de Berga han deixat al descobert uns fonaments de la baixa edat mitjana que, segons l´estudi realitzat, podrien ser de l´entorn del segle XIII.

Destaca que la importància d´aquesta troballa recau en el fet que «a la ciutat es coneixen coses d´aquella època a través de restes de la muralla, dels portals i del castell de Sant Ferran, però la part més domèstica de la Berga medieval és encara molt desconeguda».

DONANT-SE UN BANY


REFLEXES


En el canal de la Seu.

dimarts, 11 de febrer del 2014

RESTES DEL FORN MEDIEVAL CALAF


El conjunt arqueològic de Sant Amanç de Viladés és integrat per una vil·la d'època romana, un assentament altmedieval i unes restes d'època ibèrica. ... del sector deManresa amb les de Calaf i Prats de Rei (antic municipi romà de Sigarra). ... amb àrees d'aigua calenta, tèbia i freda i amb el forn per escalfar el conjunt.

ESGLESIA DE SANT JOAN BERGA


L'església és la construïda en el segle XIIIpels hospitalaris amb modificacions posteriors.
Té dues naus, la més gran correspon a la reconstrucció del segle XV, amb coberta d'una volta del segle XVIII. L'altra nau lateral és d'execució diferent, probablement procedent d'un temple primitiu; en un pilar d'aquesta nau hi ha un capitell romànic amb les dues cares que són visibles, tallades mostrant unes aus amb restes de policromia.

ESGLESIA DE SANT PERE BERGA


El seu origen medieval es relaciona amb la construcció de l'antiga església romànica de Sant Pere, enderrocada al segle XVIII per construir-hi la nova de Santa Eulàlia.

dimarts, 4 de febrer del 2014

PONT ROMANIC SOBRE LA RIERA GAVARRESA LLUÇANES


Pont Romànic que travessa la riera Gavarressa, ubicat a Sant Martí d'Albars. deixar el cotxe davant l'esglesia de Sant Martí i seguir el cami descendent fins al pont a peu.
Sant Martí d'Albars és un dels municipis menys extensos i poblats de la comarca, situat a l'interfluvi de les rieres Lluçanès i Gavarresa. El municipi s'estructura en tres nuclis: Beulaigua, la Blava (on hi ha l'ajuntament) i Sant Martí. Excepte Sant Martí, els altres dos nuclis van néixer en el segle XVIII arran de les activitats generades pel pas dels ramats transhumants que trobaven en aquesta carena un pas ideal entre les dues rieres per travessar de la Plana cap a les muntanyes del Pirineu i Prepirineu,